Audionabewerking en sounddesign

R128 Luidheidsnorm

R128 luidheidsnorm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EBU R128 is een geluidsnorm ontwikkeld door de European Broadcasting Union. Deze norm is gebaseerd opĀ de gemiddelde luidheid van audio materiaal. Bij de meesteĀ uitzendstations is de R128 norm verplicht. De norm maakt een einde aan de strijd om de hardste commercial, of programma. Voor geluidstechnici de perfecte uitkomst! Er mag weer mooi gemixt worden, zonder dat we ons (te veel) druk hoeven te maken om de ‘hardheid’ van de mix. Het levert ook creatieve mogelijkheden; we kunnen mixen met meer dynamiek.

R128 aanleveren

Al het materiaal wat we aanleveren voor uitzending mixen we volgens de R128 norm (tenzij expliciet anders aangegeven). Je hoeft je wat dat betreft dus geen zorgen te maken. Zoals hierboven vermeldt wordt het audiomateriaal veel mooier en kunnen we de audiomix meer benaderen als een mix voor bioscoop (waar al jarenlang volgens een gemiddelde luidheid gemixt wordt).

Zacht?

Ja! Een R128 mix is een stuk zachter dan we wellicht gewend waren. Dit is een onderdeel van de specificaties van de luidheidsnorm. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de mix veel zachter is dan een ander programma: zij hebben immers met dezelfde regels te maken.

Lees hier meer informatie over de luidheidsnorm.